Gratis HPV-vaksine til kvinner født 1991 og senere

Folkehelseinstituttet logo - Klikk for stort bilde Alle kvinner født 1991 og senere får om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) gjennom et to-årig vaksinasjonsprogram.  Vaksinen anbefales til unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft. Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65­-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.   

HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter i 7.klasse siden 2009. Fra høsten 2016 kan uvaksinerte kvinner født 1991 og senere også få tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode fra høsten 2016. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018. En kan derfor ta kontakt fram til 31.12 2018 for å få vaksinen.

For å ta vaksinen må du være frisk på vaksinasjonsdagen. Du må ikke være gravid eller planlegge graviditet før 3 mnd etter siste dose.

Hvis du ønsker gratis HPV-vaksine, kan du ta kontakt med Tvedestrand Helsestasjon for timeavtale mandag, tirsdag og torsdag på telefon 371 99333.

Mer informasjon om HPV og HPV-vaksine finner du her på Folkehelseinstituttets nettside.

 

HPV-vaksine - Klikk for stort bilde

Sist endret 06.12.2017
Fant du det du lette etter?
Tjenestebeskrivelse (1)
Login for redigering Login for redigering