Etter meldinger om en unormalt rolig/stillestående elgku som oppholdt seg i området ved Frydendalsveien i Dypvåg rykket fallviltgruppa v/Kåre Sander Nilsen ut 16. juni. Det ble vurdert at kua var svært avmagret og syk. På bakgrunn av dette ble kua avlivet. I tråd med det nasjonale kartleggings- og overvåkingsprogrammet for skrantesjuke ble det tatt prøver som ble sendt inn til Veterinærinstituttet for analyse. Prøvene viser at elgkua hadde den atypiske varianten av skrantesjuke, dvs. den varianten som ikke anses som smittsom. Ut fra føre-var-prinsipper ble kadaveret tatt vare på og sendes til destruksjon.
Det er Veterinærinstituttet som overvåker skrantesjuke i de norske hjortedyrbestandene:
Skrantesjuke-Chronic Wasting Disease - Veterinærinstituttet
Hvordan forholder vi oss til denne positive prøven
Det er ikke kjent at skrantesjuke smitter til mennesker og det er ikke kjent at sjukdommen smitter til husdyr. Sjukdommen rammer hjortedyra (elg, hjort og rådyr). Den positive prøven er fra et enkeltdyr og er den atypiske varianten (ikke-smittsom). Denne varianten har vært påvist sporadisk på enkeltindivider i Norge siden 2016. Dette er en alvorlig prionsykdom, fordi den alltid er dødelig for de individene som rammes. Men vi skal ikke la være å gå på tur i skogen eller gå på jakt, når den tid kommer. Finner du hjortedyr som du vurderer kan være syke eller skadde, meld fra til fallviltgruppa i kommunen:
Viltforvaltning og jakt - Tvedestrand kommune
Det er Mattilsynet Skrantesjuke (CWD) | Mattilsynet som har det overordnede ansvaret for dyrehelse. Du finner mye informasjon om CWD på nettsidene til Mattilsynet, Veterinærinstituttet og på Hjorteviltprotalen Skrantesjuke.