Salg-, servering- og skjenkebevilling

Både for salg av alkohol i butikk (uåpnede enheter), skjenking av alkohol på bar/pub/restaurant (åpne enheter) og servering av mat og ikke-alkoholholdig drikke på spisesteder, trenger man en salgs-, skjenke- eller serveringsbevilling.

Kommunen som bevillingsmyndighet

Kommunen har ansvaret for å påse at virksomheter som driver med salg- og skjenking av alkohol, samt servering av mat og alkoholfri drikke, gjør dette i tråd med gjeldende lover, regler og lokale bestemmelser. Dette vil si at kommunen behandler søknader om bevilling, fører tilsyn med virksomhetene og har en veiledende rolle i forhold til dette.

Dersom man ønsker å etablere ny virksomhet med salgs- eller skjenkebevilling for alkohol og dette tilfører kommunen nye konsept eller flere aktive salgs- eller skjenkesteder, er dette normalt vurdert som en prinsipiell sak som må behandles politisk. Dette kan ta opptil 3 måneder.

Andre forhold - som utskifting av styrere og stedfortredere, søknader om bevilling til enkeltanledninger, søknader om overdragelse av virksomhet til nytt firma med like rammer og lignende – er i de fleste tilfeller vurdert som ikke-prinsipielle saker, og kan behandles administrativt av kommunedirektøren. Dette betyr at saksbehandlingstiden blir kortere enn ved full politisk behandling (opptil 3 uker forutsatt at all nødvendig informasjon er mottatt).

Hva krever bevilling og hvor søker man

Både for salg av alkohol i butikk (uåpnede enheter), skjenking av alkohol på bar/pub/restaurant (åpne enheter) og servering av mat og ikke-alkoholholdig drikke på spisesteder, trenger man en salgs-, skjenke- eller serveringsbevilling.

Kommunestyret utsteder disse for inntil 4 år av gangen, og det stilles krav til de som innehar slik bevilling.

Det utstedes også bevillinger til enkeltanledninger (åpne enkeltarrangement) og ambulerende skjenkebevillinger (lukkede selskap). Dette gjøres administrativt.

Alle som søker om bevilling vil avhengig av hva som kreves for bevillingen, sjekkes i forhold til vandel/skatt/avgift. Dersom undersøkelsene avdekker forhold av betydning, gjør kommunen en skjønnsmessig vurdering vedrørende søkers skikkethet.

Se mer utfyllende informasjon om de ulike bevillingstypene under:

Søk om serveringsbevilling

 

Søk skjenkebevilling

Søk om ambulerende skjenkebevilling/enkeltanledning

 

Søk om salgsbevilling

Eventuelle vedlegg legges enten ved det aktuelle elektroniske søknadsskjemaet, eventuelt kan det ettersendes med eDialog - send post sikkert og raskt digitalt til kommunen, eller brevpost: Tvedestrand kommune, postboks 38, 4901 Tvedestrand. 

Regelverk for salgs- og skjenkesteder

Alle virksomheter som driver salg eller skjenking av alkohol er underlagt alkoholloven, alkoholforskriften og alkoholpolitisk handlingsplan for kommunen hvor virksomheten er lokalisert.

Alle serveringsvirksomheter som driver normal serveringspraksis rettet mot allmennheten er underlagt serveringsloven.

Lenke til Alkoholloven

Lenke til Alkoholforskriften

Lenke til Alkoholpolitisk handlingsplan for Tvedestrand kommune (PDF, 381 kB)

Lenke til Serveringsloven

Gebyr og priser

Gjeldende gebyr for omsetting av alkohol finner du her:

Lenke til gebyrer for omsetting av alkohol

Serverings- og skjenkebevilling  
Ambulerende340priser fra 01.01.16
Enkeltanledning, deltakere inntil 100550 
Enkeltanledning deltakere inntil 5002475 
Enkeltanledning, deltakere inntil10003300 
Enkeltanledning, deltakere over 10005500 
Prøve, serverings- og skjenkebevilling400 kr 

Sist endret 08.04.2021